NYHETSBREV 2 - 2020
God dag, kjære medlem!
Vi i FIP-styret håper du og dine har det fint i denne spesielle tiden. Våre nyhetsbrev som kommer kvartalsvis, opprettholdes til tross for verden som har stoppet opp litt. Vi har hørt denne setningen mange ganger nå: «Foran viruset er vi alle like.»

Det virker som om korona-krisen er mangfoldets store sluttpunkt. Vi alle er like, like farlige for andre og like sterkt i fare for å bli smittet. Selvfølgelig er det bare den medisinske delen av saken. Også i en pandemi er vi svært ulike. Vi stiller med forskjellige ressurser, noe som kommer til å gjøre seg smertelig  bemerket i tiden fremover. Men vi stiller også med svært ulike, mangfoldige måter å møte en slik krise på. Noen opplever det nesten som en velkommen mulighet til å trekke seg tilbake. Andre går nesten under i isolasjonen. Mangfold er altså som alltid et viktig tema. Vi er ikke like – heller ikke nå – på godt og vondt.

En ting som likevel gjelder alle er at vi er mye mer alene. Det er umulig å samle seg fysisk, noe som også stiller vår mulighet til politisk påvirkning på prøve. Nylig stod det i Morgenbladet at svaret på dette må være en sterkere oppslutning om demokratiske organer som allerede finnes.

Du som medlem i Forening for interkulturell psykologi (FIP) har sluttet opp om en liten, men viktig organ innenfor fagforeningen din. Vi håper at vår kvartalsmail kan gi deg en følelse av hvilket spennende og vesentlig felt du er med på å holde i livet.

Og husk, 
– selv om vi ikke kan se hverandre fysisk for øyeblikket –
du er ikke alene!

Hilsen FIP-styret

ÅRSMØTET UTSATT

Hvert år inviteres FIP-medlemmer til årsmøte, hvor det legges frem årsrapport og regnskap for det siste året, men vi drøfter også veivalg og faglig innhold. I år håpet vi å kunne friste med et faglig innlegg i tillegg. Dessverre må årsmøtet utsettes inntil videre. Det vil si at årsmøtet på slutten av denne måneden utgår.

Vi oppdaterer dere med en gang det skjer noen endringer, og vi jobber fortsatt med å få til et arrangement for våre medlemmer senere på høsten.

LEDERS ORD
FIP-styreleder og psykologspesialist Jessica Harnischfeger gir et ærlig og sårt innblikk i følelseslivet i den nye koronahverdagen i dette leserinnlegget.

«Alt har blitt forandret på en måte som gjør at det virker fremmed – og noe i denne fremmedheten er svært skremmende.»
Les mer
RAMADAN 2O2O
Ramadan er i gang for i år for muslimer i Norge og verden over. Midt blant mange andre ting er ramadan også en 30 dagers periode med mye sosialisering for muslimer med fellesbønn, hyppige moskébesøk og familiemiddager. Hvilken innvirkning har COVID-19-tiltakene på den islamske hellige måneden? Under har vi samlet noen lenker som gir et innblikk i den spesielle tiden.

Muslimer verden over gir et innblikk i hvordan denne måneden vil være annerledes i år. SE HER

Gutta fra NRK-podkasten «Med All Respekt» tar en politisk ukorrekt diskusjon om ramadan og deres forhold til fasting. Ment som humorinnslag.  SE HER

«Ramadan med Noman» er en aftenspesial som vises 19. mai. NRK-profil Noman Mubashir inviterer en gruppe profilerte muslimske kjendiser for å snakke om ramadan i år, og hvordan den islamske måneden påvirkes av verdenspandemien. VISES HER
INNSPILL TIL REGJERINGEN
FIP kom med innspill til Norsk psykologforening (NPF) i forbindelse med regjeringens ekspertutvalg for Covid-19. Våre innspill fokuserte på hvordan ivareta sårbare barn og unge under corona-krisen. 

FIP fokuserte blant annet på at barn og unge med flyktning- og minoritetsbakgrunn, der begge foreldre har begrenset med norskferdigheter, vil ha mer negative følger av langvarig hjemmeskole enn andre barn. I tillegg nevnte vi også at fattige familier kan få det verre.

NPF etterspurte innspill fra ulike foreninger innad i NPF. Det var kort frist, og vi er fornøyde med at noen av våre innspill ble inkludert.
BOKUTGIVELSE
Boka «Kultur og kontekst i praktisk psykologarbeid» med Akiah Ottesen Berg og Karin Holt som redaktører kommer ut i medio-juni. Både FIP-leder og flere av medlemmene har bidratt inn.

Boken redegjør for betydningen av kultur og kontekst i psykologens arbeid, og stiller og besvarer spørsmål som: Hvilken betydning har kontekstuelle forhold for psykisk helse? Hvilke utfordringer møter vi i det krysskulturelle psykologarbeidet? Hvordan påvirker kultur og kontekst kartlegging, utredning og psykologens vurderinger? Klarer vi å gi like god psykisk helsehjelp til alle, også minoriteter, uansett bakgrunn?

LES MER
LOCKDOWN-TERAPI
Den amerikanske psykologen Gary Greenberg skriver i The Guardian om den nye terapihverdagen. Nå er vi, som terapeuter, plutselig i stua til pasienten via videosamtaler. Tilgjengelig og utilgjengelig på samme tid. Gjenkjennelig og fremmed på samme tid. Nå er både vi og pasientene påvirket av en hverdag hvor alle føler på ensomhet og sårbarhet. Hva nå?

LES MER
AKTUELLE ARRANGEMENTER
Webinar
«Når vi alle med viktig samfunnsinformasjon?»
Onsdag 06.05.20 kl 20:00-21:00
Facebook Live
MER INFO
BOK- OG FILMTIPS!
Vi avslutter nyhetsbrevet med aktuelle og viktige underholdningsbidrag som kan berike ens late kvelder med kulturell kompetanse på en lettbeint måte. :-)

TV-serie 
Never Have I Ever av Mindy Kaling & Lang Fisher
Indisk-amerikanske komikeren Mindy Kaling, kjent fra blant annet The Office, har skapt en varm og humorbasert TV-serie om livet til en indisk-amerikansk tenåringsjente inspirert av hennes egen oppvekst. Tilgjengelig på Netflix.

Dokumentarserie
Rawdah av Noman Mubashir
Rawdah Mohamed er modell, alenemor og vernepleier, og drømmer om å bli avbildet i Vogue. Men er motebransjen klar for en somalisk-norsk jente med hijab? Gjennom ti episoder følger vi Rawdah – et unikum i norsk moteverden, en inspirerende figur og en dame du blir glad i. Tilgjengelig på NRK TV.

Standup-spesial 
Homecoming King av Hasan Minhaj
Komikeren Hasan Minhaj, kjent fra The Patriot Act og The Daily Show beretter om livet sitt som en amerikaner med indisk og muslimsk bakgrunn i denne rørende og morsomme standup-spesialen på Netflix.

TV-serie
Kongen av Gulset 2 av Jonis Josef
I denne morsomme, kjappe og visuelle humorserien gjenskaper somalisk-norske Jonis Josef sine barne- og ungdomsminner – mer eller mindre satt på spissen – i Gulset, Skien. Sesong 1 vant pris for blant annet årets nyskapning og årets humorprogram. Tilgjengelig nå med sesong 2 på NRK TV.

Film
The Big Sick av Michael Showalter, Emily V. Gordon & Kumail Nanjiani
Den Pakistan-fødte komikeren Kumail Nanjiani og studenten Emily Gardner blir forelsket, men sliter når kulturene deres kolliderer. Da Emily får en mystisk sykdom, blir Kumail nødt til å konfrontere sine foreldre, familiens forventninger og hans sanne følelser. Filmen er basert på duoens egen kjærlighetshistorie. Tilgjengelig på Netflix og for leie på Viaplay.
Gode ønsker og varme hilsninger fra oss i FIP-styret!
Tekstforfattere: Jessica Harnischfeger, Usman M. Chaudhry og Juliane Liland Monstad
Event-research: Anne Kristine Solhaug
Idébidrag: Malin Øyen, Jessica Harnischfeger, Juliane Liland Monstad og Usman M. Chaudhry
Redaktør og nyhetsbrevansvarlig: Usman M. Chaudhry