NYHETSBREV 3 - 2020
Kjære FIP-medlem!

Her kommer kvartalsmail fra FIP med lesestoff for mørke høstkvelder.
Sommeren har vært preget av drapet på George Floyd og mye oppmerksomhet rundt rasisme og diskriminering. Selv om utløseren er trist, er det viktig at oppmerksomheten ikke bare har vært på det som skjer i USA, men også på rasisme her til lands.

FIP har blant annet invitert til et Zoom-møte for å diskutere hvordan psykologer kan «feie for egen dør», som vår nye president Håkon Skard skrev i innlegget sitt i tidsskriftet. Det ble en god diskusjon på Zoom med helt konkrete forslag. 
Disse munnet ut i et opprop som vi håper at også du skriver under på.
Det arbeidet FIP og mange gode kolleger la inn her resulterte i at presidenten for psykologforeningen tok initiativet til å invitere FIP til et møte med vårt innlegg i psykologtidsskriftet signert av flere psykologer, på agendaen.

Vi vil gjerne diskutere arbeidet for mer mangfold i psykologfeltet videre med deg på årsmøtet 24.11.2020 kl 17:00.
Du er herved hjertelig invitert til å delta live eller digitalt.
Vi sees der og god lesning.
Hilsen FIP-styret

ÅRSMØTE

Hvert år inviteres FIP-medlemmer til årsmøte, hvor det legges frem årsrapport og regnskap for sist sesong, men vi drøfter også veivalg og faglig innhold. I år håper vi å fokusere på mangfold og invitere medlemmer til å delta med verdifulle refleksjoner.

FIP-styret håper at mange av dere finner veien dit enten fysisk eller digitalt via Zoom/Teams (må avtales på forhånd).

 

Hold av datoen, og velmøtt!

Tirsdag 24.11.20 kl 17:00
Norsk Psykologforening
Kirkegata 2, 0153 Oslo

− Fargeløshet er en fare for folkehelsen 
Styremedlem i FIP og psykolog ved Rask psykisk helsehjelp i Stovner bydel, Usman Chaudhry, ble intervjuet i Psykologtidsskriftet om viktigheten av mangfold i psykologyrket og hvorfor det er viktig med mangfold og større fokus på kulturforståelse i profesjonsstudiene.

– Fargeløsheten ved studiet er en fare for folkehelsen, sier han. 
Les mer
PSYKOLOGTIDSSKRIFTET VOL. 57 NR. 07 2020
Syvende utgaven av årets psykologtidsskrift er forøvrig en meget god utgave med tanke på fokus på kultur, rasisme, diskriminering og mangfold. Under følger noen av de gode bidragene som utgjorde dette nummeret av tidsskriftet.

Vi er kanskje blitt for følsomme overfor hva som får stempelet «rasistiske ytringer», mener psykolog og antirasist Sunil Loona. EUROSKEPTISK PSYKOLOG

Det vekker mye motstand i gode hjelpere å bli konfrontert med at man er del av et system som forskjellsbehandler. Kraften i ubehaget kan imidlertid omsettes til konstruktiv handling, skriver Ingvill Hekne. BORTENFOR UBEHAGET, INNENFOR HUDEN

Som psykolog med en annen hudfarge enn hvit har jeg ved flere anledninger fått rasistiske kommentarer fra klienter. Det som har overrasket mest, er holdningene til kolleger, skriver Victoria Tran Huynh. RASISME PÅ PSYKOLOGKONTORET
BOKUTGIVELSE
I boka "Urbant ungdomsliv, natur og følelser" av Tuva Breyer Broch undersøkes emosjonsarbeid slik det utspilles i ungdommers hverdag. Betydningen av trygge relasjoner understrekes som basis for å entre nye landskap og oppleve nye sider ved seg selv. I boka drøftes også hvordan ungdoms emosjonsarbeid utspiller seg i møte med ulike naturlandskap, jevnaldrende, aktivitetsledere og organisert friluftsliv.

LES MER
PAPERLESS YOUNGSTERS
Unge papirløse i Europa deler sine opplevelser i denne Guardian-reportasjen. Et unikt innblikk i en ukjent verden.

"Hvorfor høres du britisk ut?," spør betjenten.

LES MER
AKTUELLE ARRANGEMENTER
Digital nettverkssamling
«Psykologer i kommunen: Traumer, kultur og migrasjon»
Torsdag 26.11.20 kl 09:00-14:00
Zoom v/ RVTS Øst

KONTAKT KARIN HOLT FOR INFO
BOK- OG FILMTIPS!
Vi avslutter nyhetsbrevet med aktuelle og viktige underholdningsbidrag som kan berike ens late kvelder med kulturell kompetanse på en lettbeint måte. :-)

TV-serie 
Norsk-ish av Bahareh Badavi og Melike Leblebicioglu
Norsk dramaserie om unge, lovende flerkulturelle. Strålende anmeldelser i avisene! Vi følger tre andregenerasjonsinnvandrere som alle er satt i en krevende identitetsspagat. Tilgjengelig på NRK TV.

Bok 
Gul bok av Zeshan Shakar
Etterlengtet ny roman fra forfatteren av braksuksessen "Tante Ulrikkes vei". Gul bok er en roman om klasse og tilhørighet, om livet vi lever og rammene rundt det. Det er også en fortelling om hvor man kommer fra og hvor man er på vei. Det er langt fra Haugenstua til Y-blokka. Anmelderne har nok en gang latt seg imponere av Shakars forfatterevner.

TV-serie  
16 av Marte Sunde Härter, Ane Isungset og Melike Leblebicioglu 
Fra 17-universet, fortsettelsen er her! Høydramatisk tenåringsserie fra østkanten om gutter som kjemper om tilhørighet både hjemme og ute. Tilgjengelig på NRK TV.

Bok 
Hør her'a! av Gulraiz Sharif
En ungdomsroman med fart, humor, spenning og et muntlig språk som vil engasjere fra start til slutt. Debutanten Sharif finner en viktig historie å fortelle med utgangspunkt i det norsk-pakistanske miljøet og bruker humor som sitt fremste middel. Femmerne på terningene har rullet fritt blant anmelderne. 

TV-serie 
Ramy av Ramy Youssef
Ramy, sønn av egyptiske innvandrere, er på en åndelig konfliktfylt reise i nabolaget sitt i New Jersey. Han trekkes mellom sitt muslimske samfunn som mener livet er en konstant test, hans venner som synes livet er fullt av uendelige muligheter og en Gud som alltid ser på. Prisvinnende TV-serie med mye humor og varme om det å være en ung muslim i dagens samfunn. Tilgjengelig på TV2 Sumo.


Har du tips til arrangementer, underholdningsbidrag eller andre relevante og aktuelle innlegg som kan være med i neste nyhetsbrev?
Send oss en mail!
Gode ønsker og varme hilsninger fra oss i FIP-styret!
Tekstforfattere: Jessica Harnischfeger, Usman M. Chaudhry og Shanti Gylseth
Idébidrag: Jessica Harnischfeger, Juliane Liland Monstad, Shanti Gylseth og Usman M. Chaudhry
Redaktør og nyhetsbrevansvarlig: Usman M. Chaudhry